Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟ 55% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ



Πάνω από το μισό εισόδημα θα καταβάλλεται στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία με τις νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα, όπως τονίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας (ΟΚΕ). Συγκεκριμένα, στο 55% του εισοδήματος φτάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση. Η ΟΚΕ αναφέρει πως η «κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης, που εάν εφαρμοσθούν, θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογούμενων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει στο 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματος.


Για παράδειγμα ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο Ασφαλιστικό-Φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως.
Με το νέο ασφαλιστικό, εισάγεται εισφορά 20% επί των ετήσιων εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων από 1.1.2017 για τον κλάδο σύνταξης.
Προβλέπονται ωστόσο εκπτώσεις 5%-7% στις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων που προέρχονται από το ΕΤΑΑ και δηλώνουν μετά φόρων εισόδημα 13.000-57.000.
Εισάγονται επίσης εκπτώσεις για τους νέους επιστήμονες. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο κύριας σύνταξης ανέρχεται σε ποσοστό 14% για τα πρώτα δύο έτη από την πρώτη τους υπαγωγή στην ασφάλιση, σε ποσοστό 17% για τα επόμενα τρία έτη και σε ποσοστό 20% για το διάστημα μετά το 5ο έτος της υπαγωγής τους στην ασφάλιση.
Προβλέπεται επίσης εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών και των ανεξάρτητων απασχολούμενων. Από 1.1.2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους. Κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50% για παροχές σε χρήμα. (imerisia.gr)

http://www.legalnews24.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια