Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ: ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



Κανένας εργαζόμενος στην ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένος να εργάζεται περισσότερο από 48 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο γράφει απόφαση-βόμβα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για το χρόνο που σπαταλούν οι εργαζόμενοι, πηγαίνοντας σε ραντεβού ή επιστρέφοντας στο σπίτι τους από ραντεβού της δουλειάς.

Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την υπόθεση μια ισπανικής εταιρείας, της Tyco, η οποία έκλεισε τα περιφερειακά γραφεία της, το 2011, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ταξιδεύουν διαφορετικές αποστάσεις, πριν φτάσουν στο πρώτο ραντεβού τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο χρόνος που δαπανάται για τη μετακίνηση προς το πρώτο και το τελευταίο ραντεβού των εργαζομένων χωρίς σταθερό γραφείο, θα πρέπει να θεωρείται ως χρόνος εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους, όπως π.χ. αντιπροσώπους πωλήσεων, θα πρέπει να οργανώσουν τα ωράρια εργασίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε το πρώτο και το τελευταίο ραντεβού να είναι κοντά στο σπίτι των εργαζομένων.

«Χιλιάδες εργοδότες μπορούν πλέον να είναι δυνητικά παραβάτες του καθορισμένου ωραρίου εργασίας», δήλωσε στο BBC ένας δικηγόρος.

Η οδηγία αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων από την εκμετάλλευση από τους εργοδότες και θεσπίζει κανόνες για θέματα, όπως το πώς λειτουργεί ο χρόνος των εργαζομένων, πόσα διαλείμματα θα έχουν και ποιες είναι οι διακοπές που δικαιούνται.

http://www.enikos.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια