Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ



Σημαντικότατη απόφαση εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων σε άσκηση έφεσης κατά της υπ΄ αρ. 396/2011 απόφασης του Ειρηνοδικείου Χανίων για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Ασκήθηκαν δυο αντίθετες εφέσεις, η μια από τον δανειολήπτη λόγω ουσιαστικής μεταβολής των εισοδημάτων του (μείωση σύνταξης) και η άλλη από ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την αιτιολογία της μη ειλικρινούς δήλωσης ως προς το ύψος των εισοδημάτων του δανειολήπτη. Οι δυο εφέσεις συνεκδικάσθηκαν και εξεδόθη η υπ΄ αρ 654/2013 απόφαση του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.

Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Τράπεζας, δικαίωσε τον 62χρονο συνταξιούχο δανειολήπτη, ο οποίος είχε αναλάβει δάνεια συνολικού ύψους 201.707,15 ευρώ, ρύθμισε τις οφειλές του σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, "κούρεψε" το δυσβάσταχτο γι΄ αυτόν χρέος κατά 70% διαγράφοντάς του χρέος 140.947 ευρώ και διέσωσε την κύρια κατοικία του από τη ρευστοποίηση.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κα Ιωάννα Μελάκη "η απόφαση θεωρείται ένας φωτεινός φάρος ,που βάζει ένα μικρό λιθαράκι στους αγώνες που θα ακολουθήσουν για την απαλλαγή των υπερχρεωμένων ,από την δυσβάστακτη υπερχρέωση του Τραπεζικού συστήματος, και η εν λόγω ρύθμιση ,δρομολογεί για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μια νέα οικονομική και κοινωνική ζωή όπως το πνεύμα του νόμου Κατσέλη ορίζει."

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια