Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πόλίτη, για τις υψηλές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στην αρχή είχαν υποβληθεί πολλές αναφορές και διαμαρτυρίες πολιτών για καθορισμό υψηλών αξιών των ακινήτων τους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Η τελεευταία καταγγελία ήρθε από κατοίκους της Α’ και Β’ ζώνης του Π. Ψυχικού, για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους, με αποτέλεσμα οι ζώνες αυτές να αποτελούν πλέον τις ακριβότερες όλης της επικράτειας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατήγγειλαν διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους, δεδομένου ότι για τη λοιπή επικράτεια οι αντικειμενικές αξίες έχουν «παγώσει» τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, στην περιοχή αυτή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υφίστανται τεράστια οικονομική επιβάρυνση, καθώς διαρκώς αυξάνονται οι φόροι που πλήττουν την κατοχή της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν.

Η Αρχή υποστηρίζει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης και των συντελεστών αυξομείωσής τους καθορίζεται με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων Επιτροπών. Ωστόσο, στην ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπεται συγκεκριμένη μεθοδολογία, ούτε υιοθετούνται συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα εφαρμόζονται εκ μέρους των αρμόδιων Επιτροπών και σύμφωνα με τα οποία θα αναπροσαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Επιπλέον, τονίζεται ότι η υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών μόνο στις περιοχές του Παλαιού Ψυχικού συνιστά σε μεγάλο βαθμό διακριτική μεταχείριση των αναφερόμενων πολιτών (των μισθωτών και συνταξιούχων), σε σχέση με όλη την υπόλοιπη επικράτεια.

Σύμφωνα με την Αρχή, η κατοχή ακίνητης περιουσίας δεν αποτελεί από μόνη της δείκτη φοροδοτικής ικανότητας, ιδίως εφόσον ευχερώς δύναται να αποδειχθεί ότι η περιουσία αυτή δεν είναι αξιοποιήσιμη, ούτε αποφέρει κάποιο εισόδημα και καμία φορολογική επιβάρυνση δεν επιτρέπεται να εκτείνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε ουσιαστικά να οδηγεί σε δήμευση του επιβαρυνόμενου περιουσιακού στοιχείου.

Ωστόσο, οι συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών απέρριψαν τα επιχειρήματα της Αρχής για διακριτική μεταχείριση και για την ανάγκη λήψης ειδικής μέριμνας για τους μισθωτούς και συνταξιούχους της περιοχής του Παλαιού Ψυχικού.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια