Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΡΙΑ


Μία ακόμη σημαντική απόφαση [PDF], υπέρ υπερχρεωμένης δανειολήπτριας εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, μειώνοντας το χρέος της αιτούσας και του συζύγου της, από 307.000 ευρώ σε 5.760 ευρώ.

Ειδικότερα, η αιτούσα είναι έγγαμη με δύο παιδιά και συνολικές οικογενειακές τραπεζικές οφειλές, ύψους 307.000 ευρώ. Οι συνοφειλέτες σύζυγοι διαθέτουν τα εξής περιουσιακά στοιχεία: 1) Το 5% ενός ακινήτου (οικοπέδου) 2.123,49 τ.μ Το υπόλοιπο 95% ανήκει στην κυριότητα του συζύγου της. Σε αυτό το ακίνητο έχει εγγράψει υποθήκη η μοναδική πιστώτρια Τράπεζα ,στην οποία είναι συνοφειλέτρια με το σύζυγό της . 2) Είναι κάτοχος ενός Ι.Χ που εμπορική αξία του ,εκτιμάται στα 1000 Ευρώ.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, οι δύο σύζυγοι, κατά το χρόνο ανάληψης των σχετικών δανειακών υποχρεώσεων, ήταν πλήρως ικανοί να τις εξυπηρετήσουν, ωστόσο η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών τους οδήγησε σε κατάσταση ανυπαίτιας αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών τους. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται δικαίωμα υπαγωγής στο Ν. 3869/2010 περί ανακούφισης υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Να σημειωθεί δε, ότι το δικαστήριο έλαβε υπόψιν τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες της αιτούσας, καθώς αποδείχθηκε, ότι για το διάστημα Μαρτίου- Αυγούστου 2013, η κόρη της αιτούσας χρειάστηκε συνεδρίες λογοθεραπείας, οι οποίες επιβάρυναν τις οικογενειακές δαπάνες.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο διέταξε: 1)Την καταβολή μηνιαίων δόσεων, επί τετραετίας ,όπου θα καλυφθεί μέρος των οφειλών (120 EΥΡΩ Χ 48 μήνες) 5.760 Ευρώ 2) Το διορισμό εκκαθαριστή εκποίησης, για το 5% του εξ αδιαιρέτου αστικού ακινήτου, που η δανειολήπτρια δεν είχε ζητήσει την εξαίρεση από την ρευστοποίηση, αλλά είχε τεθεί στην διάθεση του δικαστηρίου, προκειμένου να ρευστοποιηθεί το ακίνητο ικανοποιώντας την μοναδική πιστώτρια Τράπεζα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια