Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΥΓΕΙΑΣ


Θέμα χρόνου αποτελεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ η έκδοση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μέσα στην οποία θα καταχωρείται όλο το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που χορηγούνται, λεπτομέρειες νοσηλείας, όπως επίσης και οι διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται όλη η διαδρομή από την ιατρική επίσκεψη μέχρι τη χορήγηση παραπεμπτικών, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη περιστατικών πλαστογραφίας και υπερσυνταγογράφησης, εξέλιξη που θα βοηθήσει, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του Οργανισμού.

Η εισήγηση για την άμεση προώθηση της ηλεκτρονικής κάρτας περιλαμβάνεται στο πόρισμα για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παραδόθηκε την Παρασκευή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αν και η έκδοσή της ακούστηκε μέχρι τώρα ουκ ολίγες φορές, καθώς αποτελεί το πιο χρήσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό φαινομένων κατασπατάλησης και υπερσυνταγογράφησης, φαίνεται πως τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για τη δρομολόγηση της.

Στη μελέτη προτείνεται να ξεκινήσει καταρχήν η συγκρότηση ενός ατομικού αρχείου υγείας. Στη συνέχεια, αυτό θα ενσωματωθεί στην κάρτα υγείας και θα διασυνδέεται με τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε ασθενούς.

Η Ελλάδα μέχρι τώρα παραμένει για χρόνια ουραγός στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί η πληροφορία υγείας που αφορά σε κάθε ασφαλισμένο και επιπλέον να καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της χρήσης υπηρεσιών υγείας. Επίσης με την παρούσα κατάσταση ήταν αδύνατο να γίνει σχεδιασμός για τη χρήση υπηρεσιών και τις αντίστοιχες δαπάνες στο μέλλον.

Η χρήση έξυπνων καρτών (σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, όπου η χρήση των νέων τεχνολογιών στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ασφάλισης βοηθούν στο σχεδιασμό των πολιτικών υγείας)έχει προσφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων. Στη Γαλλία για παράδειγμα, υπάρχει η κάρτα «SESAM Vitale», στη Γερμανία η «eGesundheitskarte», στη Φινλανδία η «FINEID», στη Μεγάλη Βρετανία οι κάρτες «HIC» και «PDC», ενώ αντίστοιχες υπάρχουν σε Αυστρία, Ιταλία κ.ο.κ. Σε χρήση στην Ε.Ε. υπάρχει επίσης η μη έξυπνη κάρτα ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας), για λήψη υπηρεσιών υγείας σε άλλη χώρα από τη χώρα προέλευσης του κατόχου. Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου αυτής της αγοράς, η οποία με στοιχεία της Ε.Ε. ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και αφορά το 3-4% του πληθυσμού (περίπου 15 εκατ. πολίτες), η αντικατάστασή της από έξυπνη κάρτα είναι πλέον θέμα χρόνου.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη που έχει πλέον στα χέρια του ο υπουργός Υγείας Ά. Γεωργιάδης, η χρήση των έξυπνων καρτών εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πιο συγκεκριμένα μπορούν:

• Να οδηγήσουν στη συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων με τη χρήση του ΑΜΚΑ
• Να συστήσουν από κοινού με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μια ενιαία πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της υγείας (eHealth)
• Να οδηγήσουν σε ασφαλή πιστοποίηση των χρηστών της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
• Να βελτιώσουν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των διακινούμενων πληροφοριών
• Να μειώσουν τη γραφειοκρατία και τα λειτουργικά κόστη και να αυξήσουν τη διαφάνεια
• Να προσφέρουν ισχυρότερη διασφάλιση της παρουσίας του ασφαλισμένου στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας τη δυνατότητα για πλαστή συνταγογράφηση.

Ο αυτόματος έλεγχος της ασφαλιστικής ικανότητας του ασφαλισμένου σημαίνει τέλος και την κατάργηση της ανάγκης για ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων και άρα της αναγκαστικής προσέλευσης στις υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια