Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ


Στη δικαιοσύνη προσέφυγε πλήθος συνταξιούχων, επικαλούμενοι αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεών τους και προσβολή των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34%.

Στις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι επικαλούνται προσβολή των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας, και της ισότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της εύλογης εμπιστοσύνης του διοικούμενου.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ, η οποία προστατεύει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται, κατά πάγια νομολογία, οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Να σημειωθεί τέλος, ότι οι αιτήσεις των συνταξιούχων αρχικά είχαν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά τελικά εισήχθησαν στο ΣτΕ, με τη διαδικασία του επείγοντος, λόγω σπουδαιότητας του ζητήματος, δεδομένου ότι εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει σχετικές προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων, ενώπιον των οποίων εκκρεμούν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια