Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


Την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013, πρόκειται να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο, η νομιμότητα του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, του λεγόμενου «χαρατσιού».

Ειδικότερα, στον Άρειο Πάγο θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, της υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και παράνομη η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

Ο εισηγητής της υπόθεσης, κ. Ι. Σακκάς αναμένεται να προτείνει την αναίρεση της επίμαχης απόφασης, κινούμενος στην κατεύθυνση της σχετικής απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η επιβολή του πρώτου «χαρατσιού», μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών - ΕΕΤΗΔΕ) είναι μεν συνταγματική, ωστόσο η διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση μη πληρωμής, είναι αντισυνταγματική.

Στην αρεπαγιτική εισήγηση θα τονίζεται, ότι ο Ν. 4021/11 για το ΕΕΤΗΔΕ δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν την ιδιοκτησία, την αναλογικότητα, την ισότητα στη φορολόγηση ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, ενώ δεν θίγονται ούτε τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια