Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


Παρέμβαση για την τοποθέτηση κεραίων διαδικτύου σε πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή την περίπτωση του βυζαντινού κάστρου Τρικάλων.

Συγκεκριμένα στο Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε πολιτιστικός σύλλογος, ζητώντας την εξέταση της διαδικασίας αδειοδότησης για την τοποθέτηση κεραιών διαδικτύου στο βυζαντινό κάστρο Τρικάλων και στο ωρολογοστάσιο, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Η Αρχή επισήμανε ότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, τονίζοντας ότι απαιτείται έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την τοποθέτηση παρόμοιων κεραιών σε μνημεία, πριν εκτελεστούν οι σχετικές εργασίες. Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, ακολουθήθηκε η εκ των υστέρων τήρηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα της ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο, πρότεινε προς το αρμόδιο Υπουργείο η αδειοδότηση τέτοιων κεραιοσυστημάτων διαδικτύου να συνοδεύεται από ειδική μελέτη στην οποία θα λαμβάνονται υπόψιν τόσο οι βραχυπρόθεσμες, όσο και οι μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, χωρίς να παραλείπεται και η τεκμηριωμένη εκτίμηση της αισθητικής επιβάρυνσης και της οπτικής ρύπανσης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια