Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ LINKEDIN TON ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ;;


Αφορμή για τους ανωτέρω προβληματισμούς έδωσε σχετική ανάρτηση δικηγόρου της Μασαχουσέτης, R. Ambrogi, στο blog του, σύμφωνα με την οποία προστέθηκε στο προφίλ του στο LinkedIn σχόλιο σχετικά με την ποιότητα των δικανικών του ικανοτήτων, από χρήστη τον οποίο δε γνώριζε προσωπικά.

Υπενθυμίζεται ότι το LinkedIn είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης επαγγελματιών, όπου παρέχεται σε οποιονδήποτε χρήστη η δυνατότητα προσθήκης «ετικετών» (endorsements) στα υπάρχοντα προφίλ, με τις οποίες δηλώνεται ή επαινείται κάποια ξεχωριστή επαγγελματική δεξιότητα - ειδίκευση του εκάστοτε κατόχου. Η κριτική προσέγγιση του Ambrogi εκκινεί από το γεγονός ότι βάσει των ανωτέρω, οποιοσδήποτε μπορεί να χρίσει «αυθεντία» οποιονδήποτε σε μια συγκεκριμένη ειδικότητα ή επαγγελματικό πεδίο, χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται με κάποιο τρόπο. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με τον αμερικανικό Κώδικα περί Δικηγόρων, βάσει του οποίου απαγορεύεται κάθε ψευδής ή παραπλανητικός ισχυρισμός αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών του εκάστοτε δικηγόρου. Οι απόψεις σχετικά με το αν τέτοιου είδους σχόλια στο LinkedIn αφήνουν περιθώρια παραβίασης του Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων διίστανται.

Κατά τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Suffolk και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου, Andrew Perlman, αν ο εκάστοτε δικηγόρος αποδεχτεί την ύπαρξη ενός τέτοιου σχολίου το οποίο γνωρίζει ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα υπάρχει παραβίαση του Κώδικα, ακόμα κι αν δεν το έχει αναρτήσει ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά μια άλλη μερίδα νομικών εμφανίζεται πιο ελαστική, διατυπώνοντας την άποψη ότι «μόνο και μόνο ότι το σχόλιο γίνεται από κάποιον άγνωστο δεν το καθιστά ψευδή δήλωση». Να σημειωθεί ότι το LinkedIn δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους των προφίλ ν’ αποκρύπτουν «ετικέτες» (endorsements) που τυχόν δεν επιθυμούν να εμφανίζονται στη σελίδα τους.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η σχετική ελληνική νομοθεσία (αρ.38Α του Κώδικα περί Δικηγόρων όπως προστέθηκε με το ν.4038/2012 ) απαγορεύει οποιαδήποτε αναληθή, ανακριβή ή παραπλανητική προβολή ή δημοσιοποίηση δικηγορικών υπηρεσιών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια