Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ


Αθήνα, 29 Αυγούστου 2013
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών
Έχοντας υπόψη:
- τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 5 του Ν.Δ. 3026/1954 (Φ.Ε.Κ. Α’ 235), όπως ισχύει, σχετικά με την άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα Δικαστήρια
- την υπ’ αριθμ. 74953οικ./22-8-2011 Κ.Υ.Α. του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σχετικά με το ύψος της αμοιβής των ασκουμένων δικηγόρων στα Δικαστήρια,
- την υπ’ αριθμ. 71946οικ./24-8-2011 απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την εξειδίκευση της εφαρμογής του άρθρου 33 του Ν. 3910/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 11), και
- την υπ’ αριθμ. 56791/24-8-2011 απόφαση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν. 3910/2011 (Φ.Ε.Κ. Α’ 11)
- το υπ’ αρίθμ. 67975οικ./3-9-2012 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- το υπ’ αρίθμ. 82092οικ./31-10-2012 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Π Ρ Ο Σ Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε

Όσες-ους ασκούμενες-ους δικηγόρους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μέρος της άσκησής τους, διάρκειας έξι (6) μηνών, στο Πολιτικό ή Διοικητικό Εφετείο, στο Πολιτικό ή Διοικητικό Πρωτοδικείο, σε Ειρηνοδικεία ή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ή Εφετών Αθηνών.

Να υποβάλουν την αίτησή τους, από τις 30 Αυγούστου 2013 μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου 2013.

Οι θέσεις των ασκουμένων δικηγόρων που θα απασχοληθούν στα Δικαστήρια της Αθήνας ορίζονται σε τριακόσιες είκοσι πέντε (325) ανά εξάμηνο.

Α. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
- Η θεσμοθέτηση της άσκησης στα Δικαστήρια αποσκοπεί στη βελτίωση της απονομής της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης. Ειδικότερα, οι ασκούμενοι δικηγόροι αφενός θα αποκτήσουν σφαιρική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της εμπειρικής τους γνώσης και αφετέρου θα συμβάλουν στη επιτάχυνση των χρόνων απονομής της δικαιοσύνης.
- Οι ασκούμενοι δικηγόροι τοποθετούνται σε τμήματα από τους διευθύνοντες τα Δικαστήρια (Εφετεία, Πρωτοδικεία, Ειρηνοδικεία) και τις Εισαγγελίες.
- Την προσεχή περίοδο, η άσκηση των ασκουμένων στα Δικαστήρια θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2013.
- Το ωράριο απασχόλησης είναι 09.00 - 14.00. Η παρουσία και η τήρηση του ωραρίου ελέγχεται από τον προϊστάμενο του τμήματος.
- Η μηνιαία αμοιβή είναι εξακόσια (600) ευρώ.
- Οι ασκούμενοι δικηγόροι αξιολογούνται από τον προϊστάμενο διεύθυνσης του Δικαστηρίου.

Β. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
- Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει α) να είναι ασκούμενοι δικηγόροι, εγγεγραμμένοι στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών μετά από τη 15η Σεπτεμβρίου 2012 (η ημερομηνία εγγραφής στο Βιβλίο Ασκουμένων αναγράφεται στην ταυτότητα ασκουμένου), ήτοι να μη συμπληρώνουν το προβλεπόμενο 18μηνο της άσκησης πριν από το πέρας της εξαμηνιαίας άσκησής τους στα Δικαστήρια (βλ. σχετ. υπ’ αρίθμ. 82092οικ./31-10-2012 έγγραφο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ή β) να έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου επειδή εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους ή γ) να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και, εφόσον επιλεγούν, να εγγράφονται ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα Δικαστήρια.

- Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης (διατίθεται έντυπη, από το Τμήμα Ασκουμένων του Δ.Σ.Α.), οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν:
α) τα πλήρη στοιχεία τους, όπως καθορίζονται στο έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986
β) αριθμό μητρώου Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ή ότι έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Σύλλογο αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου καθώς εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους ή ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και, εφόσον επιλεγούν, θα εγγραφούν ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα Δικαστήρια,
γ) ότι δεν συμπληρώνεται το προβλεπόμενο 18μηνο της άσκησής τους πριν από τη 15η Μαρτίου 2014
δ) ότι δεν έχουν επιλεγεί για άσκηση στα Δικαστήρια σε οποιοδήποτε προγενέστερο εξάμηνο
ε) μέχρι δύο (2) προτιμήσεις Δικαστηρίων, με δυνατότητα άσκησης σε οποιοδήποτε άλλο Δικαστήριο, εφόσον το επιθυμούν, και ότι
στ) αποδέχονται τη θέση τους, εφόσον επιλεγούν και δεν συντρέχει έκτακτος λόγος που να δικαιολογεί την αποποίησή της.

ΠΡΟΣΟΧΗ

- Ασκούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη πραγματοποιήσει εξάμηνη άσκηση στα Δικαστήρια ή εγκατέλειψαν τη θέση τους μετά την έναρξη της άσκησης στα Δικαστήρια για οποιοδήποτε λόγο αποκλείονται από τη συμμετοχή στην παρούσα διαδικασία. (Για τους ασκούμενους οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εξάμηνη άσκησή τους στα Δικαστήρια στις 15 Ιουλίου 2013, εκδίδεται ξεχωριστή ανακοίνωση σχετικά με τη δυνατότητα παράτασης της άσκησής τους για ένα ακόμα εξάμηνο στο ίδιο Δικαστήριο).

- Η επιλογή των υποψηφίων οι οποίοι α) έχουν καταθέσει αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα αριθμό μητρώου επειδή εκκρεμεί η αποδοχή της αίτησής τους, ή β) δηλώνουν ότι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για εγγραφή στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και, εφόσον επιλεγούν, θα εγγραφούν ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα Δικαστήρια, τελεί υπό την αίρεση της εγγραφής τους ως ασκουμένων δικηγόρων.

- Οι αιτήσεις και η ακρίβεια των επιμέρους στοιχείων των αιτούντων θα ελεγχθούν πλήρως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Στην περίπτωση κατά την οποία οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υπερβούν τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων, η επιλογή θα γίνει με κλήρωση.

Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τη 13η Σεπτεμβρίου 2013, οπότε θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στις ιστοσελίδες του Δ.Σ.Α. (www.dsa.gr, www.dsanet.gr) και της Ε.Α.Ν.Δ.Α. (www.eanda.gr).

Δ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
Η αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής των ενδιαφερομένων για άσκηση στα Δικαστήρια της Αθήνας υποβάλλεται έντυπα, εντός της ανωτέρω προβλεπόμενης αποκλειστικής προθεσμίας (29/8/2013 – 11/9/2013), στο Τμήμα Ασκουμένων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60, 106 79 Αθήνα, 4ος όροφος, τηλ.: 210 3398 154-155), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9:00 π.μ. – 13:30 μ.μ.

Ε. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια της άσκησης στα Δικαστήρια, οι ασκούμενοι δικηγόροι παύουν να ασκούνται ενώπιον Δικηγόρου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ενώ, μετά το πέρας της άσκησης στα Δικαστήρια, υποχρεούνται να συνεχίσουν την άσκησή τους, εφόσον απομένει επιπλέον χρόνος, ομοίως ενώπιον Δικηγόρου ή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και να ενημερώσουν την Υπηρεσία του Τμήματος Ασκουμένων του Συλλόγου με την κατάθεση των σχετικών βεβαιώσεων. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ διακοπής της άσκησης στο Δικαστήριο και (επαν)έναρξης άσκησης σε Δικηγόρο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα πέντε (15) ημέρες.

Ως εκ τούτου, οι ασκούμενοι που θα ξεκινήσουν άσκηση στα Δικαστήρια από 16 Σεπτεμβρίου 2013 υποχρεούνται να καταθέσουν αυθημερόν στο Τμήμα Ασκουμένων του Δ.Σ.Α. τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση (διατίθεται έντυπα, από το Τμήμα Ασκουμένων του Δ.Σ.Α. και, ηλεκτρονικά, μέσω του www.dsa.gr).
2. Βεβαίωση διακοπής άσκησης του Δικηγόρου Αθηνών στον οποίο πραγματοποιούσαν την άσκησή τους μέχρι την έναρξη της άσκησης στα Δικαστήρια (διατίθεται έντυπα, από το Τμήμα Ασκουμένων του Δ.Σ.Α. και, ηλεκτρονικά, μέσω του www.dsa.gr).
3. Βεβαίωση άσκησης (έκθεση εμφάνισης) από το Δικαστήριο στο οποίο πραγματοποιούν την άσκησή τους.

Στην περίπτωση των ασκουμένων δικηγόρων οι οποίοι εγγράφονται στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα δικαστήρια, πέρα από την προσκόμιση της βεβαίωσης άσκησης (έκθεσης εμφάνισης) από το Δικαστήριο στο οποίο πραγματοποιούν την άσκησή τους, η κατάθεση της αίτησης εγγραφής στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, συνοδευόμενης από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, πρέπει ομοίως να γίνει αυθημερόν (16 Σεπτεμβρίου 2013).

Αν οι ασκούμενοι παραλείψουν να εκπληρώσουν την κατά τα ανωτέρω υποχρέωσή τους ή αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών απορρίψει την αίτηση εγγραφής ως ασκουμένων δικηγόρων όσων εγγράφονται ταυτόχρονα με την έναρξη της άσκησής τους στα δικαστήρια, οι ενδιαφερόμενοι χάνουν αυτομάτως τη θέση τους στο αντίστοιχο Δικαστήριο και δεν έχουν καμία αξίωση για οτιδήποτε.

Καλή επιτυχία σε όλους τους ενδιαφερομένους!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 5 του Ν.Δ. 3026/1954 (Φ.Ε.Κ. Α’ 235), όπως ισχύει, σχετικά με την άσκηση των ασκουμένων δικηγόρων στα Δικαστήρια, η αρμοδιότητα των Δικηγορικών Συλλόγων εξαντλείται στη διατύπωση γνώμης προς τα όργανα διοίκησης των Δικαστηρίων.

Διευκρινίζεται ότι την ευθύνη της πληρωμής των ασκουμένων δικηγόρων στα Δικαστήρια την έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ασκούμενοι δικηγόροι, οι οποίοι ασκήθηκαν ήδη στα Δικαστήρια, σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρησαν να πληρωθούν, παρά τις προσπάθειες και διαμαρτυρίες τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια