Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τους συναδέλφους και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματά τους από τυχόν «κέντρα», «ινστιτούτα» ή άλλους «φορείς» που υπόσχονται κατάρτιση στη Διαμεσολάβηση έναντι αδράς αμοιβής, ότι σύμφωνα με το Ν. 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε Αστικές και Εμπορικές Υποθέσεις», Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών μπορούν να είναι μόνο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες που συνιστούν από κοινού ένας τουλάχιστον δικηγορικός σύλλογος και ένα τουλάχιστον από τα επιμελητήρια της Χώρας και οι οποίεςλειτουργούν μετά τη χορήγηση άδειας από το Τμήμα Δικηγορικού Λειτουργήματος και Δικαστικών Επιμελητών της Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 5 παρ. 1).

Εξυπακούεται δε ότι μόνο απόφοιτοι νομίμως συσταθέντων και λειτουργούντων Φορέων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών μπορούν να αποκτήσουν τον τίτλο του «Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή» (“Accredited Mediator”), μετά από συμμετοχή στις σχετικές εξετάσεις της Επιτροπής Διαπίστευσης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 6).

Επιπλέον, σε όλες τις περιπτώσεις Διαμεσολάβησης, πλην των διασυνοριακών διαφορών,Διαμεσολαβητής μπορεί να είναι μόνο Δικηγόρος, διαπιστευμένος κατά τα ανωτέρω (άρθρο 4 περ. γ’ εδ. β’).

Το Αθηναϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας» – αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είναι ο μοναδικός Φορέας Κατάρτισης Διαμεσολαβητών στην Αθήνα, που έχει συσταθεί και λειτουργεί νόμιμα, κατόπιν σχετικής αδειοδότησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντίστοιχοι Φορείς Κατάρτισης Διαμεσολαβητών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, σύμφωνα με τους ορισμούς του νόμου, στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, με πρωτοβουλία των αντίστοιχων Δικηγορικών Συλλόγων.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση στο ΑΚΚΕΔ «Προμηθέας» διενεργείται σε συνεργασία με το βρετανικό εκπαιδευτικό φορέα “FACILIT8” βάσει προγράμματος εγκεκριμένου από το βρετανικό φορέα διαπίστευσης διαμεσολαβητών “Charterted Institute of Arbitrators” (“CIArb”) του Λονδίνου, από διακεκριμένους Βρετανούς εκπαιδευτές με πλούσια εμπειρία διαμεσολαβήσεων, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Amanda Bucklow (a full time mediator, Legal 500 Leading Individual), Charles Middleton-Smith (solicitor – full time mediator), Jon Lang (solicitor) και Vernon Francis Hadida (solicitor).

Άλλα «κέντρα», «ινστιτούτα», κ.λπ., τα οποία δεν έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρόλα αυτά υπόσχονταιεκπαίδευση Διαμεσολαβητών – και μάλιστα με «χαμηλότερα» δίδακτρα, χωρίς συγχρόνως να γνωστοποιούν ούτε το ακολουθούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης ούτε τα ονόματα, την προέλευση και τα προσόντα των εκπαιδευτών (εκτός, βέβαια, αν προτίθενται να φέρουν εκπαιδευτές από τριτοκοσμικές χώρες, όπως λ.χ. η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε ή η Ζιμπάμπουε!) – είναι προφανές ότι αποσκοπούν στην παραπλάνηση των ενδιαφερομένων προς απόκτηση παράνομου περιουσιακού οφέλους σε βάρος τους, διαπράττοντας τοιουτοτρόπως κακουργηματική απάτη (ΠΚ 386 παρ. 3 – απάτη κατ’ επάγγελμα).

Ενόψει αυτών και προκειμένου να προστατευτούν τα δικαιώματα των συναδέλφων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά των υπευθύνων οποιουδήποτε «φορέα», ο οποίος υπόσχεται εκπαίδευση Διαμεσολαβητών χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια