Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ


Προβληματική χαρακτηρίζει την κατάσταση για τους δικηγόρους στη Γερμανία άρθρο του γερμανικού νομικούsite lto.de. Σύμφωνα με το άρθρο η ζωή του δικηγόρου δεν ήταν ποτέ εύκολη, αλλά σήμερα έχει γίνει ιδιαίτερα σκληρή.Η ανταγωνιστική πίεση ανάμεσα σε περίπου 160.000 δικηγόρους είναι τεράστια, και αν κάποιος θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δικτύωση και την εξειδίκευση και να είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες.
«Η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες όσο ηπροσφορά. Επιπλέον, οι καλοπληρωμένες υποθέσεις πηγαίνουν κυρίως στις μεγάλες εταιρίες στις οποίες όμως απασχολείται μόνο ένα μικρό ποσοστό των δικηγόρων. Ότι απομένει από την πίτα μοιράζεται μεταξύ των υπολοίπων συναδέλφων», αναφέρει η δικηγόρος Dr. Claudia Seibel.
Για ένα δικηγόρο μέσα σε ένα εχθρικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να αναζητήσει τους σωστούς φίλους σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεργασίας με μια απλή στρατηγική για συνεργασία με άλλες εταιρίες ή γραφεία. "Εχω ειδίκευση στο χώρο του δικαίου της πληροφορικής," λέει ο Δρ Thomas Lapp. «Αν κάποιος από τους πελάτες μου χρειάζεται φορολογικές συμβουλές, προτιμώ να του συστήσω ένα συνάδελφο εξειδικευμένο στα φορολογικά, από το να του δώσω μια ελλιπή ή λανθασμένη απάντηση. Η ειλικρίνεια είναι πάντα καλός σύμβουλος, και ακολουθώντας αυτή την τακτική τότε είναι σίγουρο ότι θα σας έρθουν πελάτες από συνεργαζόμενα γραφεία». Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Peter Depré, δικηγόρος, που επισημαίνει την αξία της συνεργασίας όχι μόνο με δικηγόρους, αλλά και άλλους επαγγελματικούς φορείς, όπως ιατρούς, μηχανικούς ή φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με τον Thomas Lapp, ο δικηγόρος θα πρέπει να αναζητήσει νέες μορφές παροχής υπηρεσιών και να ξεφύγει από το κλασσικό μοντέλο δικηγορίας. Μερικοί από τους τομείς που παρουσιάζουν ζήτηση σήμερα είναι η διαμεσολάβηση, η παροχή φορολογικών συμβουλών και η εταιρική συμβουλευτική, αντικείμενα που μπορεί να απαιτούν κι άλλες εκτός των παραδοσιακών νομικών γνώσεις.
Το πώς θα έχει διαμορφωθεί το είδος και το περιεχόμενο του αντικειμένου εργασίας των δικηγόρων σε μερικές δεκαετίες είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει και ειδικά αν θα έχει αλλάξει ουσιωδώς η άσκηση της κλασσικής δικηγορίας. Το σίγουρο όμως είναι, σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, ότι αυτοί που φέρνουν φρέσκες ιδέες και είναι αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν θα βρουν τη θέση τους και θα την υπερασπιστούν μέσα στον ανταγωνισμό ακόμα και ανάμεσα σε 160.000 συναδέλφους 
τους.

(από το άρθρο του Constantin Baron van Lijndenστη Legal Tribune Online)

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια