Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

THN ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί την Παρασκευή το νομοσχέδιο που προβλέπει μια νέα ποινική αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, «με εξαίρεση ενός κόμματος», πλέον είναι ώριμο να υπερασπιστεί τις νέες ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο επιβάλει ποινικές κυρώσεις και εναντίον πολιτικών προσώπων σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Ρουπακιώτης τονίζει ότι «στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας εγγίζει την πληρότητα», αλλά προσθέτει ότι τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο κάποια άλλα ζητήματα, όπως συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, όπως και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν.

Σε ερώτηση αν αυτά συνδέονται με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής σημειώνει: «Είναι όντως η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα. Θέλω να πω ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των θεσμών μας, του κοινοβουλίου, του προσώπου του κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του κοινοβουλίου. Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή..».

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν προβλέψεις στην περίπτωση που οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα και συμπληρώνει ότι πέραν της αυστηροποίησης των ποινών, «με το νομοσχέδιο αναζητούνται λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια