Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΩΝ


Σε συνέχεια σχετικής επιστολής από τον Οκτώβριο του 2012 η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού επανέρχεται στο ζήτημα με νέα παρέμβασή της

Σε συνέχεια σχετικής επιστολής [PDF] από τον Οκτώβριο του 2012 η Συνήγορος του Πολίτη κυρία Καλλιόπη Σπανού επανέρχεται στο ζήτημα με νέα παρέμβασή της, τονίζοντας την ανάγκη οριστικής επίλυσης των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ενόψει και του προωθούμενου νέου φόρου ακινήτων.

Ειδικότερα, η Αρχή προτείνει:

α. Να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί εσφαλμένα και αυτό του 2012. Κυρίως πρέπει να επισημανθούν περιπτώσεις πολιτών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με τον υπολογισμό του Τέλους κατά το 2011, ωστόσο, για πρώτη φορά υπολογίστηκε εσφαλμένα το ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2012.

β. Να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη συσσωρευτεί στις ΔΟΥ, κυρίως αυτών που δικαιούνται εκ του νόμου υπολογισμό του Τέλους με μειωμένο συντελεστή και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι), αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ, διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.

γ. Να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια