Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ



Το Συμβούλιο της Επικρατείας σύμφωνα με πληροφορίες έκρινε με απόφασή του αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του Ν.4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Ειδικότερα οι δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας στη διάσκεψή τους απόφάσισαν ότι για να υπάρξει νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεως κι όχι σε τακτοποιήσεις με πληρωμή συγκεκριμένων προστίμων, όπως έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και άλλων περιοχών υποστηρίζοντας ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών κ.λ.π. και επικαλούμενοι, μεταξύ των άλλων, ότι θίγονται με τον Ν. 4014/2011, που προβλέπει τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων και την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλιας είχε διεξεχθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2013.

Πάντως, σημειώνεται ότι η μέχρι τώρα νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι κατά των αυθαιρέτων και ειδικά της νέας γενιάς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την εν λόγω απόφαση, καθίσταται πλέον άκρως προβληματική και η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της τρικομματικής κυβέρνησης για τη μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων, με την ένταξή τους σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια