Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ;


Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντά ο υφυπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων κράτησης ειδικά για οφειλέτες του Δημοσίου, επικαλούμενος σχετική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.

Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή απαντά ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, σε ερώτηση του βουλευτή Β.Καπερνάρου για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων κράτησης ειδικά για οφειλέτες του Δημοσίου, επικαλούμενος σχετική εγκύκλιο του εισαγγελέα του Άρειου Πάγου για την αυτόφωρη διαδικασία σε περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ ή ΦΚΕ.

Σύμφωνα με την ως άνω εγκύκλιο ,την οποία επικαλείται στην απάντηση του ο υπουργός, «η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ κλπ υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως» «Εν όψει του αριθμού των αδικημάτων φοροδιαφυγής, πρόδηλη παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως και ταξινομήσεως κατά το οικονομικό τους μέγεθος, προηγουμένων πάντοτε των κακουργηματικών πράξεων μεγάλου αντικειμένου», προσθέτει ο κ. Μαυραγάνης.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σχετική έγγραφη απάντηση είχε δώσει και ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης, διαβιβάζοντας πρακτικά παλαιότερης συζήτησης στην Ολομέλεια κατά την οποία είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργείου να διαχωριστούν οι κρατούμενοι ήπιας και βαριάς εγκληματικότητας με τη διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων, ενώ είχε προταχθεί ως πιθανή λύση η δημιουργία δομών μέσα στα αγροτικά καταστήματα κράτησης για κρατούμενους ήπιας εγκληματικότητας ή κρατούμενους με ποινές έως δύο έτη και γι΄ αυτούς που έχουν διαπράξει οικονομικά αδικήματα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια