Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ


Μέσα σε ένα βράδυ, πριν από 23 μήνες, 10 παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου συνελήφθησαν μετά το «πρόσταγμα» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας. Το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου ήταν καταλυτικό: τηλεφωνικές συνομιλίες, σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη εισαγγελική έρευνα, κατέληγαν σε σοβαρότατες ενδείξεις για δεκάδες «ύποπτους» έως «διεφθαρμένους» ποδοσφαιρικούς αγώνες, σύμφωνα με χαρακτηρισμούς της ίδιας της ΟΥΕΦΑ.

Ολοι τους φέρονταν να εμπλέκονται στις υποθέσεις των 40 «στημένων» αγώνων. Στην πλειονότητά τους, οι «στημένοι» αγώνες αφορούσαν τη Β’ Εθνική, το χρονικό διάστημα 2008-2011. Στον κατάλογο εμφανίζονταν και ματς της Σούπερ Λιγκ, αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πάνω από 180

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, από τον Ιούνιο του 2011, οπότε και παραπέμφθηκε η δικογραφία σε ανακριτή, ο αριθμός των κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση, που πολιτογραφήθηκε ως «στημένα παιχνίδια», έχει πλέον ξεπεράσει τους 180. Ο εφέτης ειδικός ανακριτής Γιώργος Καλόφωνος, σε συνεργασία με τον επίκουρο ανακριτή Γ. Αυγέρη, είναι πλέον έτοιμος να ολοκληρώσει την ανάκριση, ύστερα από μία διαδικασία που κράτησε περισσότερο από ένα χρόνο.

Ποιος, άλλωστε, δεν θυμάται τη «χρέωση» της δικογραφίας στο δικαστικό λειτουργό, μετά και τη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθήνας, μεσούσης της διερεύνησης της υπόθεσης από τον 9ο τακτικό ανακριτή, Γ. Κασσίμη; Είχε προηγηθεί η «εξαφάνιση» του κατηγορουμένου Μάκη Ψωμιάδη, ο οποίος -μετά την απολογία του και ενώ νωρίτερα διέφευγε τη σύλληψη- είχε αφεθεί ελεύθερος, λόγω διαφωνίας τού εν λόγω ανακριτή με τον εισαγγελέα. Οταν πλέον το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ήρε τη διαφωνία κατά του κ. Κασσίμη, ο οποίος είχε την άποψη ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να κριθεί ο Μ. Ψωμιάδης προσωρινά κρατούμενος, ο κατηγορούμενος είχε και πάλι εξαφανιστεί. Χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος από την έκδοση του βουλεύματος, προκειμένου να εντοπιστεί στα Σκόπια και να προφυλακιστεί εκεί.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, τέτοιες «εκπλήξεις» δεν υπήρξαν. Σήμερα, προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση παραμένει μόνο ο Μάκης Ψωμιάδης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, που είχαν προφυλακιστεί, είναι πλέον ελεύθεροι.

Και παραγραφή πλημμελημάτων

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου έχουν περάσει -κατά πληροφορίες- εκατοντάδες εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, είτε με την ιδιότητα του μάρτυρα είτε του κατηγορουμένου, ενώ στόχος των δύο δικαστικών λειτουργών είναι να ολοκληρώσουν την έρευνά τους όσο το δυνατόν συντομότερα, αφού το 2014 ξεκινά η παραγραφή των πλημμεληματικών πράξεων που βαρύνουν σειρά κατηγορουμένων.

Οι κατηγορίες είναι για ορισμένους εκ των εμπλεκομένων βαρύτατες, όπως είχε διαφανεί και από την άσκηση ποινικής δίωξης. Μεταξύ των κακουργηματικών πράξεων που ερευνήθηκαν είναι εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης, κατά περίσταση εξετάζονται τα πλημμελήματα της δωροδοκίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, του παράνομου στοιχηματισμού, της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα και της παράνομης οπλοκατοχής.

Επόμενο στάδιο είναι η περαίωση του ανακριτικού σταδίου, που θα έλθει με τη σύνταξη του πορίσματος των ειδικών εφετών ανακριτών για την έρευνά τους. Στη συνέχεια το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη κατηγορουμένων σε δίκη, η εξέταση όμως της ογκώδους δικογραφίας από τους αρμόδιους εφέτες προβλέπεται πολύμηνη. Η δε δίκη, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αναμένεται να προσδιοριστεί όχι νωρίτερα από την άνοιξη του 2014.

Για την άνοιξη του 2014, το νωρίτερο, πάει η πολύκροτη δίκη

Ελευθεροτυπία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια