Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΘΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ


478.02 KBSXESI DIMOSION IPALLILON POLITON.pdf

Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

Οι σχέσεις διοίκησης-πολιτών ρυθμίζονται από συγκεκριμένους νομικούς κανόνες που πραγματώνουν τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Ωστόσο, η ποιότητα των σχέσεων αυτών δεν εξαντλείται στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων δικαίου αλλά περιλαμβάνει και την εμπειρία των καθημερινών συναλλαγών με τους υπαλλήλους των υπηρεσιών. Σ’ αυτήν συμπεριλαμβάνεται η διαπροσωπική επαφή, η εκπλήρωση αλλά και ο τρόπος εκπλήρωσης- των υποχρεώσεών τους.

Σε αναζήτηση της ποιότητας στη σχέση διοίκησης πολιτών, σε διάφορες χώρες και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατυπώνονται κώδικες ή οδηγοί που εξειδικεύουν τις οφειλόμενες συμπεριφορές και προδιαγραφές δράσης. Στοχεύουν να παράσχουν ένα εύχρηστο και ευσύνοπτο εργαλείο διαμόρφωσης του επαγγελματικού προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων καταγράφοντας τι αναμένεται από αυτούς στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ανάλογη είναι η στόχευση και του παρόντος Οδηγού, που έρχεται να ενημερώσει και να εμπλουτίσει μια παλαιότερη αντίστοιχη προσπάθεια του Συνηγόρου του Πολίτη με το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στη συνεργασία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη συμβάλλει με την εμπειρία του, η οποία βασίζεται στη διερεύνηση συγκεκριμένων αναφορών, και την τεχνογνωσία του. Η πρώτη ύλη από τα παράπονα των πολιτών στη σχέση τους με τις υπηρεσίες έχει γίνει αντικείμενο μελέτης και επεξεργασίας με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Όπως θα γίνει άμεσα αντιληπτό, με αυτόν τον οδηγό δεν επινοείται κάτι καινούργιο. Εξειδικεύονται τα ισχύοντα προκειμένου να καταστούν κοινό σημείο αναφοράς για τη δεοντολογία των σχέσεων υπαλλήλων και πολιτών.

Εκφράζω την ελπίδα ότι αυτός ο Οδηγός θα κάνει λίγο καλύτερη τη σχέση υπαλλήλων και πολιτών, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο στο οποίο ο πολίτης και η διοίκηση θα γνωρίζουν με ακρίβεια τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.

Καλλιόπη Σπανού
Συνήγορος του Πολίτη

https://docs.google.com/file/d/0B67g1ijgatpKeGdLQkNGd1hoUWc/edit?usp=sharing

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια