Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ


Με σχετική παρέμβαση η Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη διαπιστώνει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Με σχετική παρέμβαση η Αρχή του Συνήγορου του Πολίτη διαπιστώνει άνιση μεταχείριση των συνταξιούχων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και προτείνει την αναδρομική εξαίρεση των πολύτεκνων συνταξιούχων του δημοσίου, κάτω των 55 ετών, από τους περιορισμούς σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων.

Η παρέμβαση της Αρχής ήρθε μετά από αναφορά πολύτεκνης, συνταξιούχου του δημοσίου η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα λόγω των προβλεπόμενων περιορισμών για την απασχόληση των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.3863/2010 προβλέπεται, µεταξύ άλλων, ότι στους συνταξιούχους λόγω γήρατος που αναλαµβάνουν εργασία και δεν έχουν συµπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης. Από τον περιορισµό αυτό εξαιρούνταν συγκεκριµένες κατηγορίες συνταξιούχων, µεταξύ των οποίων και οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τους παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει. Αν και αρχικά, η διάταξη αυτή εφαρμοζόταν «αναλόγως» και σε όσους συνταξιοδοτούνται από το δηµόσιο, στη συνέχεια, βάσει του ν. 3865/2010 συναγόταν ότι η παραπάνω εξαίρεση δεν ίσχυε για τους πολυτέκνους συνταξιούχους του δημοσίου με αποτέλεσμα να προκύπτει άνιση μεταχείριση μεταξύ αυτών και των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Το ως άνω ζήτημα ανισότητας αποφασίστηκε να θεραπευτεί με σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα καλύπτει και τους συνταξιούχους του δημοσίου κάτω των 55 ετών, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική ισχύ των νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής, η µη πρόβλεψη αναδροµικότητας στην έναρξη ισχύος της προτεινόµενης προς ψήφιση διάταξης, προκαλεί σοβαρό πρόβληµα σε όσους από τους παραπάνω, συνταξιοδοτήθηκαν µετά την ισχύ του Ν. 3865/2010 και συνέχισαν να εργάζονται, καθώς υφίσταται ο κίνδυνος να τους ζητηθεί η επιστροφή των συντάξεων από την ημερομηνία συνταξιοδότησής τους έως την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του νέου νόμου. Με σχετική επιστολή του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά την πρόβλεψη αναδρομικότητας του νέου σχεδίου νόμου, ώστε ν’ αποφευχθούν παρόμοια ενδεχόμενα ενώ, η αρµόδια ∆ιεύθυνση του ΓΛΚ ενηµέρωσε την Αρχή ότι, η πρότασή της θα τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονοµικών κατά την τελική επεξεργασία του νοµοσχεδίου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια