Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ


Η Δικαιοσύνη αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων για τα οποία υπήρξαν αλλεπάλληλες καταδίκες απο το Ευρωπαικό Δικαστηριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αντίστοιχες αποζημιώσεις, αλλά πλέον η κατάσταση ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Εφιαλτική είναι η εικόνα με τις χιλιάδες δίκες που έχουν αναβληθεί σε όλη την επικράτεια και στα δικαστήρια όλων των βαθμών από την έναρξη του δικαστικού έτους, όταν άρχισαν οι αποχές των δικαστών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές τους που προβλέπονται -και ισχύουν μάλιστα αναδρομικά από τον Αύγουστο- στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου που ψήφισε η κυβέρνηση.

Πάνω από ένα εκατομμύριο δίκες και δικαστικές διαδικασίες έχουν «παγώσει» σε όλη τη χώρα, ενώ τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος για το Δημόσιο, το οποίο έχει στερηθεί έσοδα εκατομμυρίων ευρώ τόσο από τη μη εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων όσο και από τη μη επιβολή ποινών -που μετατρέπονται σε χρηματικές- από τα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας.

Εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο από την αρχή διαχώρισε τη θέση του, επιλέγοντας τη διεκδίκηση των οικονομικών αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών μέσω της δικαστικής οδού -προσφυγή στο λεγόμενο Μισθοδικείο- αλλά και του Αρείου Πάγου που δεν ακολούθησε την τακτική των αποχών, όλα τα υπόλοιπα δικαστήρια, ακόμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο (ανώτατο δικαστήριο επίσης), μετείχαν στις αποχές και στις κινητοποιήσεις των δικαστικών και των εισαγγελέων.

Αν και με δεδομένη την παραδοχή και των παραγόντων της ηγεσίας της δικαιοσύνης, όπως
--> του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, αλλά και της προέδρου του Α.Π., Ρένας Ασημακοπούλου, ότι τα αιτήματα των δικαστών είναι δίκαια και πραγματικά, οι παρατεταμένες αποχές από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων δεν υιοθετήθηκαν από τα ηγετικά κλιμάκια του δικαστικού σώματος.

Τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και η πρόεδρος, μιλώντας στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις δικαστών και εισαγγελέων τούς κάλεσαν να ανέβουν στις έδρες και να δικάσουν, υπενθυμίζοντας τη θεσμική υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να παρέχουν στους πολίτες έννομη προστασία. Ο κ. Τέντες, μάλιστα, απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς δήλωσε εμφατικά «ανεβείτε στις έδρες και ας χαμηλώσουμε το βλέμμα στην κοινωνία για να αφουγκραστούμε την απαίτηση των πολιτών να συμβάλλουν οι δικαστικοί λειτουργοί στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό της γενικευμένης ανομίας και την ανάπτυξη της χώρας».

Παρά τις εκκλήσεις όμως στα ποινικά και τα πολιτικά δικαστήρια, οι αποχές συνεχίζονται ώς τις 19 Ιανουαρίου, για τρεις ώρες καθημερινά, ενώ τα Διοικητικά Δικαστήρια αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να δώσουν άμεση προτεραιότητα στην εκδίκαση υποθέσεων από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά τεράστια έσοδα.

Στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία ήδη γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που έχουν προκληθεί από τη μη εκδίκαση υποθέσεων, ενώ αντίστοιχες υπερπροσπάθειες καταβάλλουν -παρά τη συνεχιζόμενη αποχή- και τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.

http://www.lawyersvoice.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια