Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΜΥΝΗΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ


Με χθεσινή απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, αποφάσισε να υποβάλειμηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για την υπερβολική καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείαςστην αίτηση ακύρωσης του τέλους επιτηδεύματος, που ο Σύλλογος και μέλη του είχαν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 29 Αυγούστου 2011.
Στην αίτησή του, ο Σύλλογος ανέλυε τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο “τέλος” είναι στην ουσία φόρος, καθώς και τα επιχειρήματα για την αντισυνταγματικότητά του.

Η αίτηση είχε εισαχθεί κατεπειγόντως για συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση το νόμο 3900 περί πρότυπης δίκης, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και του μεγάλου αριθμού πολιτών στους οποίους αφορούσε. Συζητήθηκε, μαζί με αιτήσεις άλλων πολιτών και φορέων που κατατέθηκαν κατά τις επόμενες μέρες, την 1η Νοεμβρίου 2011.

Παρά τη σπουδαιότητα της υπόθεσης και τη μεγάλη της σημασία για περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η απόφαση συναρτάται άμεσα με τα έσοδα του Προϋπολογισμού του Κράτους, παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει διαμαρτυρηθεί τόσο προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ, όσο και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την παρατηρούμενη καθυστέρηση και τέλος, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη υπάρξει υπέρβαση του διαστήματος των οκτώ μηνών που ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων ορίζει ως ανώτατο για την έκδοση μίας δικαστικής απόφασης, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξακολουθεί να καθυστερεί στην έκδοση της ετυμηγορίας του.

Η καθυστέρηση στην κρίση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του εάν η επιβολή του “τέλους” επιτηδεύματος είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της χώρας μας, επέτρεψε στην Κυβέρνηση να εισπράξει -ενδεχόμενα και παρανόμως- το συγκεκριμένο “τέλος”, για δύο συνεχή χρόνια. Τη συνέχιση της καθυστέρησης, εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται η Κυβέρνηση ακόμη και σήμερα, αφού -σύμφωνα με “διαρροές” από το Υπουργείο Οικονομικών- σχεδιάζεται μία περαιτέρω αύξηση του ποσού του “τέλους” (σε € 650 για τους ιδιώτες και σε € 1.000 για τις εταιρίες, από € 500 ετησίως), κάνοντας ακόμη πιο δυσχερή τη θέση εκατοντάδων χιλιάδων επαγγελματιών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, φοβούμενο και υποπτευόμενο την ύπαρξη δόλου στην καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από μεγάλο προβληματισμό, αποφάσισε να ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τα αίτια της αδικαιολόγητης καθυστέρησης και την ύπαρξη ή όχι, δόλου.

Με την ενέργειά του αυτή, ο Σύλλογος θέλει κυρίως να ευαισθητοποιήσει την Κυβέρνηση, τις δικαστικές αρχές και βεβαίως την κοινωνία για μία σειρά ζητημάτων:


Για το ζήτημα της υπερβολικής φορολόγησης των πολιτών και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα είτε έχουν περιορισθεί, είτε έχουν απολεσθεί.
Για την ανάγκη συσπείρωσης και κοινής δράσης των πολιτών, ενάντια στις άδικες πρακτικές του Κράτους.
Για την ανάγκη της περισσότερο ορθολογικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κράτους.
Για το ρόλο της Δικαιοσύνης ως πυλώνα προστασίας των Δημοκρατικών Θεσμών και του Πολίτη.
Για τις ανεπάρκειες στην απόδοση της Δικαιοσύνης, αλλά και τις δυσμενείς συνθήκες που παρατηρούνται σήμερα στη λειτουργία της.

Ο Σύλλογος θα καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών εντός των προσεχών ημερών.

http://www.forologoumenos.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια