Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε σήμερα δύο καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε σήμερα δύο καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο οποίο προβλέπεται απαγόρευση των βασανιστηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της πρώτης υπόθεσης, ο προσφεύγων, Otton Niecieki, Πολωνός υπήκοος συνελήφθη τον Ιούλιο του 2010 για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και για παράνομη κατοχή όπλων. Κατά τη διάρκεια της προσωρινής του κράτησης στις φυλακές του Κορυδαλλού, ισχυρίζεται ότι υπήρξε θύμα απάνθρωπης μεταχείρισης ενώ αναφέρεται ειδικότερα, στις άθλιες συνθήκες υγιεινής και στον υπερπληθυσμό των φυλακών. Το ΕΔΑΔ αναγνώρισε παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ και του επιδίκασε ποσό ύψους 5.600 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 800 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η δεύτερη προσφυγή αφορά υπόθεση δεκατεσσάρων κρατουμένων στις φυλακές Ιωαννίνων, οι οποίοι εξέτιαν ποινές φυλάκισης από 6 μήνες έως 10 έτη για διάφορα ποινικά αδικήματα. Οι κρατούμενοι, με την προσφυγή τους, ισχυρίζονται ότι δε λάμβαναν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ τα κελιά, στα οποία υποχρεώνονταν να διαβιούν ήταν υπεράριθμοι κρατούμενοι. Το ΕΔΑΔ έκανε δεκτή την προσφυγή τους, αναγνώρισε παραβίαση του άρθρου 3 ΕΣΔΑ και υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει σε καθέναν από τους προσφεύγοντες ποσό που κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.500 ευρώ συνολικά για δικαστικά έξοδα.

http://www.lawnet.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια