Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Μόνον εννέα από τις 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν εκτελέσει έναν ή περισσότερους καταδικασθέντες σε θάνατο, ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι μειώνεται η χρήση της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου ενημέρωσης για τη θανατική ποινή, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, μείωση παρουσιάζεται και στον αριθμό των νέων θανατικών ποινών που επιβάλλονται, οι οποίες το 2012 αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο του αριθμού του 1996, του υψηλότερου τα τελευταία χρόνια.

Τα τρία τέταρτα των εκτελέσεων σημειώθηκαν σε τέσσερις Πολιτείες, το Τέξας, την Οκλαχόμα, το Μισισίπι και την Αριζόνα, που υποστηρίζουν θερμά τη θανατική ποινή. Το 65% των νέων θανατικών ποινών έχουν επιβληθεί στο Τέξας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και την Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντή του Κέντρου και συντάκτη της έκθεσης, «το 2012, λιγότερες Πολιτείες επέβαλαν θανατικές καταδίκες, λιγότερες προέβησαν σε εκτελέσεις, ενώ καταδίκες και εκτελέσεις περιορίζονται σε έναν μικρό αριθμό Πολιτειών».

Εφέτος, το Κονέκτικατ έγινε η 17η πολιτεία που καταργεί τη θανατική ποινή και συνολικά 29 πολιτείες ή την έχουν καταργήσει ή δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο αριθμός των νέων θανατικών ποινών μειώνεται επίσης, φθάνοντας τις 78 εφέτος από 315 που ήταν το 1996.

Καμία εκτέλεση δε σημειώθηκε εφέτος στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια, τη Λουιζιάνα ή το Μισούρι, τέσσερις πολύ συντηρητικές Πολιτείες όπου η πλειοψηφία των κατοίκων τάσσεταιι υπέρ της θανατικής ποινής.

http://www.kathimerini.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια