Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Σε ένα σύνθετο νομοσχέδιο θα εισαχθούν προς έγκριση από τη Βουλή, όλα τα φλέγοντα δημοσιονομικά ζητήματα και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, όπως αποσαφήνισε χθες από τη Βουλή ο Γ. Στουρνάρας, στο περιθώριο της θυελλώδους συζήτησης του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.
Υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν όλα τελειώσει μέχρι την 12η Νοεμβρίου, πριν από τη συνεδρίαση του επόμενου Eurogroup, με την επισήμανση ότι η επίτευξη της επιμήκυνσης δίνει την ευχέρεια σήμερα, να ληφθούν μέτρα ύψους «μόνο 13,5 δισ. ευρώ και όχι 18,5 δισ.». «Σήμερα πετύχαμε την επιμήκυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υποχώρηση τρόικας
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε με ικανοποίηση ότι «μετά από ολονύκτια προσπάθεια η τρόικα υποχώρησε σε δύο βασικά ζητήματα: στις αποζημιώσεις και την προειδοποίηση απόλυσης» και διαπίστωσε ότι «η διαφορά πλέον είναι περί όνου σκιάς». Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις σφοδρές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ που προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει τις αποκρατικοποιήσεις αν δεν κατατεθεί αυτοτελές στρατηγικό σχέδιο ειδικά για κάθε ΔΕΚΟ, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει σχετική προσθήκη που θα ρυθμίζει τις σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ - Βουλής.
Αναφερόμενος στο χρέος, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «το κούρεμα γίνεται με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι να μειώσεις την ονομαστική αξία. Αυτό αν το κάνεις μονομερώς, δεν πρόκειται κανείς να σε ξαναδανείσει. Ο δεύτερος τρόπος, που έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, είναι να μειώσεις το επιτόκιο και να επεκτείνει τις δόσεις αποπληρωμών. Αυτό τον τρόπο διεκδικούμε σήμερα».
Στο τέλος της παρέμβασής του, διαβεβαίωσε ότι το Δημόσιο θα εισπράξει τελικώς φέτος 500 εκατ. ευρώ προμήθεια από τις τράπεζες για τις εγγυήσεις που έχουν λάβει.

Ημερησία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια