Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ


Νουθεσίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, προς τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας να σταματήσουν να διακόπτουν τις συνεδριάσεις και να επιτελούν το καθήκον τους ενόψει των δυσχερών οικονομικών συγκυριών για τη χώρα και της ανάγκης πάταξης των φαινομένων διαφθοράς και φοροδιαφυγής, περιέχονται σε εγκύκλιο που απηύθυνε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Ο κ. Τέντες χαρακτηρίζει δίκαια τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών αφού, όπως λέει, οι περικοπές των αποδοχών τους είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα αλλά χαρακτηρίζει και αντισυνταγματικές τις κινητοποιήσεις των δικαστών. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Συμψηφισμός όμως αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητο»

Ολόκληρη η παραγγελία του εισαγγελέα έχει ως έξης:

Οι δικαστικοί λειτουργοί, υπό το κράτος της δικαιολογημένης πικρίας τους για τις διαφαινόμενες περαιτέρω υπέρμετρες περικοπές των αποδοχών τους, συνεχίζουν να προβαίνουν σε διακοπές συνεδριάσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα συνιστούν μερική αποχή από το δικαιοδοτικό έργο τους. Οι αντιδράσεις όμως του είδους αυτού είναι ασυμβίβαστες προς τη συνταγματική θέση των δικαστικών λειτουργών, αναιρούν το ρόλο τους ως φορέων της τρίτης εξουσίας του πολιτεύματος και υπονομεύουν τα ίδια τα επιχειρήματα που προβάλλουν προς στήριξη των δικαίων αιτημάτων τους για ανάλογη με το λειτούργημά τους μισθολογική μεταχείριση. Είναι αυτονόητο ότι αναμένουν από τους φορείς των άλλων συντεταγμένων εξουσιών το σεβασμό της συνταγματικής διατάξεως που επιβάλλει την ιδιαίτερη κατά τα ανωτέρω μεταχείρισή τους. Συμψηφισμός όμως αντισυνταγματικών συμπεριφορών είναι αδιανόητος.

www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια