Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΘΜΟ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ


Σύμφωνα με μια ιδιάζουσα και πρωτότυπη έρευνα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, καθώς ένα κάρο επαγγέλματα με τα οποία έχουμε καθημερινή επαφή, έστω κι αν δεν τα ασκούμε, είναι τίγκα στους ψυχοπαθείς. Ο ψυχολόγος Kevin Dutton έκανε την έρευνά του και μας παρουσιάζει τα 10 επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς:
1. Διευθύνων Σύμβουλος
2. Δικηγόρος,
3. Εργαζόμενος στα Media (TV / Radio)
4. Πωλητής
5. Χειρουργός
6. Δημοσιογράφος
7. Αστυνομικός
8. Κληρικός
9. Σεφ
10. Δημόσιος υπάλληλος

Παρά το γεγονός ότι τείνουμε να σκεφτόμαστε τους ψυχοπαθείς ως δολοφόνους ή κάτι ακραίο, στην πραγματικότητα δεν είναι. Μόλις το 15-25% των ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές είναι ψυχοπαθείς, ενώ πολλοί άνθρωποι με τέτοιες τάσεις δεν είναι καθόλου μα καθόλου εγκληματίες ή επικίνδυνοι.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, είναι τα εξής:
1. Αυτοπεποίθηση
2. Σκληρότητα
3. Χειραγώγηση
4. Έλλειψη φόβου
5. Εγωκεντρισμός
6. Υπέρμετρη ψυχραιμία κάτω από συνθήκες πίεσης

Μάλιστα, αν κοιτάξουμε μέσα στη λίστα των επαγγελμάτων, μπορούμε να δούμε πως μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Φυσικά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι π.χ. κάθε διευθύνων σύμβουλος ή δικηγόρος είναι ψυχοπαθής ή έχει την τάση.

Πολλοί ψυχολόγοι, όμως, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το αν πραγματικά υπάρχει άνθρωπος που να ονομάζεται «επιτυχημένος ψυχοπαθής». Αυτό συμβαίνει επειδή έρευνες όπως αυτή διαπιστώνουν ότι οι ψυχοπαθείς γενικά κάνουν χειρότερα τα πράγματα που συνδέονται συχνά με την επιτυχία: οι σχέσεις τους είναι χειρότερες, κερδίζουν λιγότερα χρήματα και δεν επιτυγχάνουν γενικά υψηλές θέσεις.

Στη λίστα του Dutton, υπάρχει και ο αντίποδας, δηλαδή τα επαγγέλματα με τους λιγότερους ψυχοπαθείς:
1. Βοηθός φροντίδας
2.Νοσοκόμα
3. Θεραπευτής
4. Μάστορας
5. Εργαζόμενος για φιλανθρωπικούς σκοπούς
6. Δάσκαλος
7. Αισθητικός
8. Creative Artist
9. Γιατρός
10. Λογιστής

Ο Dutton έχει δημιουργήσει και στη σελίδα του ένα ανάλογο τεστ για να μετρήσουμε κι εμείς την τάση μας προς την ψυχοπάθεια, ανώνυμα και μέσα σε 26 ερωτήσεις.

Πολλοί υποστηρίζουν πως το πρότυπο των «επιτυχημένων ψυχοπαθών» πρέπει να αλλάξει. Και ίσως το ποσοστό να είναι πολύ μικρότερο, αφού ο καθένας μας μέσα από τις καθημερινές αντιξοότητες και δυσκολίες, αλλάζει. Ίσως απλώς θα έπρεπε να μας προκαλείται έκπληξη, ακόμα και θαυμασμός, όταν συναντάμε ανθρώπους με μικρή αντίδραση φόβου ή σούπερ-ψυχραιμία, ενώ γίνεται χαμός. Όσο για τα στοιχεία της λίστας που μοιάζουν εντελώς σαν κουσούρια, όπως η χειραγώγηση και ο εγωκεντρισμός, ίσως να προκύπτουν από υπέρμετρη ανάγκη για επιβίωση και ανασφάλεια. Οπότε ας έχουμε κατανόηση. Αγαπάτε αλλήλους.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ σχολιάστε κόσμια